bebelusul tau

 

Subiect 1 – 6  LUCRURI  PE  CARE  LE  REGRETA  TINERII  PARINTI

Cristina Nait, scriitoare si jurnalista, deasemenea mama unei fetite pe nume Cizy,a povestit revistei Huffington Post despre parerile ei de rau referitor la calitatile ei de mama si primii ani de experienta.

Bani in vant pentru haine scumpe
Inca nu pot sa inteleg la ce bun am dat o groaza de bani pentru rochitele simpatice pe care, mai apoi, imi era frica sa le pun pe nou nascuta mea. Hainute pentru ocazii special? Sincera sa fiu, niciun fel de ocazie speciala asa si nu s-a ivit, asa ca toata aceasta splendoare dantelata, sau era scoasa la o licitatie on-lune, sau era facuta cadou pentru copiii prietenelor, care nici ei nu purtau nici macar o data aceste rochii.

Folosirea agrafelor, clamelor, funditelor
Fiica mea a fost aproape cheala in primii doi ani de viata, deaceea incercam cu disperare sau ii dau un aspect feminin. Pentru aceasta am cumparat tot felul ce cercuri si agrafe, cordelute pe care incercam sa le agat in firele rare de par. Acum revizuind fotografiile, imi dau seama cat de ridicol arata, nu faceam decat sa o chinui. Daca eram mai nteligenta, nu dadeam un ban pentru faptul ca aparitia copilului meu nu era destul de clara in ce priveste sexul, mai putin conta daca era luata drept baietel.

Achizitionarea de gadget-uri inutile
Inca de cand eram insarcinata, imi placea sa cumpar tot felul de dispositive, care ar fi trebuit sa faciliteze ingrijirea copilului meu, dar nu era deloc asa. Cel mai inutil s-a dovedit a fi Incalzitorul pentru servetele, dar si un carucior –balansuar, imens si total incomod. Cel mai deranjant este ca au costat o groaza de bani si nu mi-au folosit la nimic.

Inscrierea la diferite cercuri de dezvoltare timpurie
Mi-am inscris fiica la muzica si sport, in toate cercurile de tip educational. Acum am inteles ca faceam asta doar ca sa nu petrec eu toata ziua singura cu ea. Cu adevarat regret cand imi amintesc cum plangea de fiecare data cand mergeam acolo. Nu trebuia decat sa mergem in parc, sa admiram florile, sa ascultam pasarile. E bine sa amanam aceste ocupatii pentru o varsta cand ei sunt constienti de ceea ce li se intampla.

Citirea literaturii pentru tinerii parinti
Ca orice mama tanara, credeam ca nu stiu nimic despre copii si parinti. Prin urmare am inceput sa citesc tot ce imi venea sub mana despre copii si ingrijire, despre educatie si dezvoltare. Pana la urma mi-am dat seama ca niciun sfat intelept de acolo nu putea fi aplicat in cazul fiicei mele, m-am simtit ca o mama ce incearca sa impuna ceva nefiresc si nenatural, doar pentru ca asa a scris cineva. Am aruncat cat colo toate cartile de acest gen si am inceput sa imi urmez instinctual matern. Am simtit apoi cum viata noastra a redevenit normal si sanatoasa.

Adoptarea cuvantului “nu”
In primele luni de viata, fiica mea a plans mult. De mai multe ori am aratat –o pediatrului, dar de fiecare data imi raspundea sa stau linistita ca nu are decat colici. Sunt foarte multumita ca pana la urma am stiut sa refuz parerea specialistului in cauza si m-am consultat cu un alt pediatru, care in urma controlului amanuntit a gasit o afectiune destul de grava, care i-ar fi pus viata in pericol daca nu ar fi fost tratata.

Ramane la discretia fiecarui parinte ce masuri adopta in ingrijirea, educatia si supravegherea copilului sau. De retinut este un singur lucru, Copiii nu au nevoie de obiectele in exces din jurul lor, mai degraba de prezenta si afectiunea parintolor. Creati-le un mediu sanatos, pentru a creste niste oameni sanatosi.

Lasă un comentariu