Baletul, o fila din istorie

http://revistacuvinte.ro/baletul-o-fila-din-istorie/

Baletul înseamnă mai mult decât dans. Denumirea se trage de la cuvântul italian „ballare” (în traducere, a dansa). În anul 1400, italianul Domenico Piancenza a scris un tratat despre 20 de tipuri de dans, abordând pentru prima dată noțiunea de balet. El a folosit cuvântul „ballo” în locul cuvâtului „danzo”, iar dansurile despre care a scris purtau denumirea de „baletti” sau „balli”. Acest tip de dans despre care el pomenea nu era pus în scenă. Ulterior, baletul ia naștere și se desfășoară în Franța.

Pe data de 15 octombrie 1581, în cadrul unei petreceri regale comandată de regina Caterine de Medici are loc o petrecere cu tematică artistică. Regina era originară din Italia, iar din acest motiv a chemat din țara sa natală artiști, compozitori și coregrafi. Printre ei s-a numărat și violonistul Balthazar de Beaujoyeoux. El a fost cel care a organizat petrecerea. Spectacolul a rămas în istorie. Se spune că a durat de la ora 22:00 până la ora 03:00 și a fost urmărit de 10.000 de spectatori. A fost prima încercare de a îmbina dansul, muzica, acțiunea și dramatismul. De asemenea, a conținut și texte cu elemente dramatice. Evenimentul a primit denumirea „Le balet comique de la Reine”, termenul „comique” însemnând dramă, nu comedie. Baletul, cunoscut ca un spectacol pentru petrecerile închise, ajunge o adevărată artă scenică în secolul XVIII. Atunci îi este recunoscută calitatea de artă distinctă de mare rafinament. Din acel moment, baletul a fost integrat în spectacolele de operă, balerinii și mișcările lor scenice exprimând emoțiile ce până atunci erau transmise doar de textul interpretului de operă.

De-a lungul secolelor, ținuta scenică pentru balet a suferit și ea schimbări. Până în anul 1681, interpreții baletului erau doar bărbați. Ei purtau pantaloni, mai puțin mulați, și cămăși dantelate. Începând cu acest an, s-a realizat punerea în scenă a pieselor cu personaje feminine. Mille Lafontaine (1665-1738) a fost considerată prima balerină profesionistă, iar primul bărbat care s-a remarcat ca dansator de balet profesionist a fost Lois Pecourt (1655-1729).  Secolul XIX a adus o schimbarea majoră în ținuta de balet,  http://revistacuvinte.ro/baletul-o-fila-din-istorie/

sursa foto  http://revistacuvinte.ro

http://revistacuvinte.ro/baletul-o-fila-din-istorie/

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s