Cum pedepsim copiii

pedeapsa

Subiect 1 – CUM NE PEDEPSIM COPILUL?

Nu exista copil sa nu fie macar o data pedepsit. Adevarul este ca, noi parintii, nu intotdeauna intelegem ce este pedeapsa.

Cu ceva timp in urma, am citit cateva randuri pe tema asta, relatate de o mamica obisnuita. A fost ceva ce m-a pus pe ganduri, pana atunci nici prin cap sa imi treaca ca manifestarile mele la suparare, atunci cant, credeam eu, ca il pedepsesc nu erau decat- MANIFESTARILE MELE LA SUPARARE.

Am hotarat sa mai chibzuiesc un pic asupra acestei teme.

Cum ne pedepsim copiii, sau care sunt primele reactii ale parintilor, atunci cand le gresesc  copiii? Majoritatea vor ridica vocea, sau chiar le vor da o palma la fund cand nu vor fi prnsi in ape bune. Raspunsul este ca toate acestea nu sunt si nu pot fi o pedeapsa, sunt doar descarcarile nervoase, total ineficiente, ale parintilor. Pedeapsa ar trebui sa fie masurile care ar duce la un grad mai mare de constientizare a faptei comise, de catre copil. O pedeapsa buna este mereu binevenita, la fel cum si un conducator auto este penalizat in trafic, cand incalca niste reguli. La fel si parintele trebuie sa actioneze ca si un inspector de politie din trafic.

Pedeapsa copilului, ar trebui sa fie un mod corespunzator si eficient pentru educatia permanenta. In primul rand trebuie sa  fie transmis copilului mesajul ca raul duce la rau si binele- la bine. Pedeapsa este o urmare al raului. Trebuie sa fie facut sa inteleaga ca un rau necorectat, atrage dupa sine un alt rau, care va veni si cu o noua pedeapsa.

 Sarcina parintilor este sa pastreze mijlocul de aur, sa se lase dirijati de sentimentul matern/patern, pentru a gestiona eficient situatiile critice. In orice caz, daca ati ajuns la pronuntarea cuvantului “pedeapsa”, minunat ar fi sa o puneti in aplicare. Daca ati spus ca il veti pune in colt, sau ii veti interzice pentru o perioada desenele animate, sau dulciurile, aceasta este exact ceea ce trebuie sa faceti. In caz de “iertare” de prea multe ori, autoritatea Dumneavoastra ca parinte, va scadea considerabil in fata copilului, atunci sa nu va mirati de ce ramane indiferent cand va dati peste cap ca sa va auda.

In felul acesta il faceti sa creada ca interdictiile in viitor vor fi optionale pentru executare, sau pur si simplu pot fi ignorate, ceeace duce la neascultare.

Exceptie fac cazurile cand copiii sunt hiper activ, atunci nu este indicat sa puneti in aplicare imediat si din prima masuri drastic. Fiind copii cu energie in exces,   sar putea sa nu va bage in seama din prima, nu din rea vointa, pur si simplu au in atentie prea multe lucruri in acelasi timp. In cazul asta e bine sa va coboriti fata la nivelul fetei copilului, sa il luati de mana si sa ii explicate ca a gresit si ca va urma o pedeapsa. Trebuie dus intr-un colt gol, sau intr-o alta camera pe care nu va trebui sa o paraseasca. Veti incerca sa ii spuneti ca , din partea lui, e nevoie sa va aduca explicatii pentru ce a facut si sa isi ceara scuze. E bine sa reveniti in 10 minute sa vedeti ce face “prizonierul”. Iarasi e bine sa aveti fata la nivelul capului lui si sa ii mai lamuriti o data de ce sta izolat. Important sa vedeti ca a inteles de ce este pedepsit. Ideal ar fi sa promita ca nu vor mai exista asemenea fapte (cu toate ca orice parinte stie ca este ireal).

In cazul in care a gresit cel mic, e foarte importanta coopererea tuturor membrilor adulti din casa. Nu e bine sa fie certat de toti o data, la fel cum este complet contraindicate sa i se ia apararea de unul din ei. Cand pedeapsa este aplicata de un parinte, celalalt este obligat sa isi exprime nemultumirea si el referitor la fapta comisa, dar sa fie mai indulgent si mai retinut.  Pe de alta parte sta lauda si incurajarea atunci cand a facut un lucru bun.

Educatia nu se poate infaptui fara pedeapsa. Aplicata in mod corect, duce la rezultate neasteptat de imbucuratoare.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

CrestinTotal.ro

Traiesc pentru Cristos

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

Calatorii printre stele

Un site despre oameni, relatii si viata!

Corina Ozon

Colecționar de povești, hacker de minți și sentimente, furnizor de stări.

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

ingerulrafael

Biserica gandurilor mele, revarsata in cuvinte sincere.

ORIZONT ALTERNATIV

cultura, atitudine civica, informatie

Alma Nahe(r)

Să se ducă la muncă, ca să nu mai citească şi ei nişte almanahe!

În grădina mea

apar trandafiri dar și buruieni!

Istorie Evanghelica

Sine ira et studio

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

yukiblack.wordpress.com/

“Thank you for the tragedy. I need it for my art.” Kurt Cobain

inna manu

cand am ceva de spus...

drunkdreamer

For in dreams , we enter a world that's entirely our own.

%d blogeri au apreciat: